Sekite naujienas!

- Aktuali informacija apie Norvegiją
- Patarimai kaip mokytis kalbos
- Nemokamos norvegų kalbos  pamokėlės

Prenumeruokite

Nacionaliniai patiekalai

2014- 04- 02

Riebaluose ismirkyta dziovinta zuvis

Vistik šiandien kalbėsime ne apie greitąjį masitą, o apie nacionalinius Norvegijos patiekalus (en nasjonalrett).

Norvegų paklausus, kokie jų nacionaliniai patiekalai, šie atsakytų jog tai – avienos kotletai su kopūstais, žuvų ir kopūstų troškinys ir virtos menkės.


Šie valgiai paplitę visoje Norvegijoje. Vakarų Norvegijos gyventojai mėgaujasi į mūsų cepelinus panašiais bulvių kukuliais, vadinamais kumle, šalies rytuose ir Osle – riebaluose išmirkyta džiovinta žuvimi – lutefisk.

Šio patiekalo gaminimas – ištisas ritualas: pirmiausia žuvis būdavo gerai išmušama mediniu plaktuku, tuomet savaitei – dviem merkiama į šarmą su medienos (pageidautina – beržo) pelenais, tuomet keletą dienų skalaujama po tekančiu šaltu vandeniu. Šiais laikais persišviečiančios, aukso spalvos, drebučių konsistencijos lutefisk norvegai laiko garbės reikalu paragauti bent kartą per sezoną. Vadovaujantis patarle, kad žuvis mėgsta plaukioti ir skrandyje, ši gardybė gausiai užgeriama alumi, kurį, beje, norvegai mėgsta labiau nei vyną.

Iš mėsiškų valgių labiausiai vertinami mėsos pyragai – riešuto dydžio maltos jautienos kukuliai, valgomi su virtomis bulvėmis troškintais žirneliais arba kopūstais, bruknėmis ir tirštu grietinės padažu, taip pat – ėriena su troškintais kopūstais. Norvegės mielai ruošia ir senolių patiekalus – rauginto pieno sūrį, fermentuotą žuvį. Ant stalo dažnai patiekiami žvėrienos patiekalai (briedienos sriuba, kepsnys), sumuštiniai su rausva, riebia lašiša, riestauodegėmis krevetėmis ar karstelėjusio karamelės skonio ruduoju sūriu brunost. Brunost norvegai ne tik mėgta, bet ir didžiuojasi.

Norvegijoje vyrauja rūkyti, sūdyti ar džiovinti produktai. Labai vertinamos žuvys. Įdomu, kad jos džiovinamos be druskos ant karčių vėjyje.

Vistik šiandien kalbėsime ne apie greitąjį masitą, o apie nacionalinius Norvegijos patiekalus (en nasjonalrett).

Norvegų paklausus, kokie jų nacionaliniai patiekalai, šie atsakytų jog tai – avienos kotletai su kopūstais, žuvų ir kopūstų troškinys ir virtos menkės.

Šie valgiai paplitę visoje Norvegijoje. Vakarų Norvegijos gyventojai mėgaujasi į mūsų cepelinus panašiais bulvių kukuliais, vadinamais kumle, šalies rytuose ir Osle – riebaluose išmirkyta džiovinta žuvimi – lutefisk.

Šio patiekalo gaminimas – ištisas ritualas: pirmiausia žuvis būdavo gerai išmušama mediniu plaktuku, tuomet savaitei – dviem merkiama į šarmą su medienos (pageidautina – beržo) pelenais, tuomet keletą dienų skalaujama po tekančiu šaltu vandeniu. Šiais laikais persišviečiančios, aukso spalvos, drebučių konsistencijos lutefisk norvegai laiko garbės reikalu paragauti bent kartą per sezoną. Vadovaujantis patarle, kad žuvis mėgsta plaukioti ir skrandyje, ši gardybė gausiai užgeriama alumi, kurį, beje, norvegai mėgsta labiau nei vyną.

Iš mėsiškų valgių labiausiai vertinami mėsos pyragai – riešuto dydžio maltos jautienos kukuliai, valgomi su virtomis bulvėmis troškintais žirneliais arba kopūstais, bruknėmis ir tirštu grietinės padažu, taip pat – ėriena su troškintais kopūstais. Norvegės mielai ruošia ir senolių patiekalus – rauginto pieno sūrį, fermentuotą žuvį. Ant stalo dažnai patiekiami žvėrienos patiekalai (briedienos sriuba, kepsnys), sumuštiniai su rausva, riebia lašiša, riestauodegėmis krevetėmis ar karstelėjusio karamelės skonio ruduoju sūriu brunost. Brunost norvegai ne tik mėgta, bet ir didžiuojasi.

Norvegijoje vyrauja rūkyti, sūdyti ar džiovinti produktai. Labai vertinamos žuvys. Įdomu, kad jos džiovinamos be druskos ant karčių vėjyje.

Nėra komentarų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>